[...] dwa tygodnie po 1800-1900 kcal na dobę). Ogólnie rozważyłbym też niewielkie zwiększenie podaży energii, ze względu na codzienny, intensywny trening. Nieważne, że to okres redukcji, ciało musi mieć skąd brać „paliwo”. Zastosowanie rotacji energii względem obciążenia w dany dzień np. dużo więcej energii w dni treningowe, mniej w dni wolne od [...]
[...] badań, w których zastosowano prawdziwą dietę wysokobiałkową, a wynika z nich, że duża podaż protein może dawać nawet pięciokrotnie mniejsze straty masy mięśniowej w trakcie redukcji tkanki tłuszczowej! W badaniu Mettlera S. i wsp. z 2010 roku straty w mięśniach w grupie 2,3 g protein na kg masy ciała były ponad pięciokrotnie mniejsze (300 g vs [...]
Z siłownią jest często związany nurt powierzchownej wiedzy opartej o wybiórcze cytowanie informacji. Skąd czerpać informacje? Na pewno nie z Youtube, Instagrama, Facebooka czy "bucowatych" celebrytów na wiecznej bombie lub sezonowych specjalistek z Instagrama. W dobie Youtube każdy nagle stał się ekspertem od dietetyki, treningu i farmakologii. [...]
[...] od ich pochodzenia) było zagrożeniem dla zdrowia. Z reguły dostarczają one mało energii, słabo oddziałują na stężenie glukozy i insuliny, co jest korzystne dla zdrowia i redukcji tkanki tłuszczowej. W badaniach wykazano, iż zamiana np. cukru na słodziki, takie jak: aspartam, acesulfam K, cyklaminian, sacharyna, przyczynia się do redukcji masy [...]
W toku redukcji czy budowania masy możesz popełnić rozmaite błędy w planie dietetycznym. Niektóre są błahe, inne dość poważne, a rzadko zdarza się spotkać naprawdę istotne problemy. Oto kilka z najczęściej spotykanych kwestii, mogących rzutować na kolejne miesiące czy nawet lata treningu. Modne kontra sprawdzone diety „Stosuję dietę ketogeniczną, [...]
[...] zastosowanie u większości ludzi borykających się z podobnymi problemami. Tak naprawdę ludzie często lubią komplikować sprawy, które nie są wcale aż tak trudne. Kluczem do redukcji i tak pozostaje utrzymanie właściwego bilansu energii, a nie sam rodzaj treningu. Jeśli ktoś nie pilnuje podaży energii w ciągu dnia, to bardzo łatwo można [...]
[...] g na kg masy ciała) była szkodliwa dla zdrowia. Ja bym sugerował dla modelowego 70-kg zawodnika: „na masie” 2800-3500 kcal dziennie (podaż zależy od wielu czynników), „na redukcji” 2200-2600 kcal dziennie (podaż zależy od wielu czynników). Gdzieś pośrodku tych wartości leży pułap kaloryczności, który pozwoli utrzymać niezmienioną wagę ciała. [...]
Przemieszczając się po serwisach szybko zauważamy, że co drugi influencer w mediach społecznościowych promuje własną, „najlepszą” teorię na temat redukcji. Problem polega na tym, iż większość z nich nigdy nie miała problemu z przyrostem tłuszczu, a ich wiedza na temat treningu, diety i suplementacji pozostawia wiele do życzenia. W artykule [...]
[...] z koniecznością wyboru, czy martwy ciąg zrobimy w dzień grzbietu czy też nóg. TRENING III - podział na 5-6 treningów w tygodniu Podział tego typu nadaje się idealnie podczas redukcji. Z jego pomocą jesteśmy w stanie spalić więcej kalorii w skali tygodnia. Wykorzystujemy tutaj treningi o wysokiej intensywności, jednak zastosowany ciężar powinien [...]
L-Karnityna jest aminokwasem z grupy betain. Tego typu aminokwasy nie wchodzą w skład budowy białek, z czego najlepiej są znane aminokwasy, niemniej pełnią w organizmie inne niezwykle ważne funkcje życiowe. L-Karnityna gromadzi się głównie w tkance mięśniowej, która magazynuje 95% zasobów tego aminokwasu, i ma największe znaczenie dla tej właśnie [...]
[...] sylwetkowych, wzrostu siły, mocy czy masy mięśniowej. Dlaczego tak się dzieje? W poniższym tekście odniosę się do często spotykanych kwestii pojawiających się w trakcie redukcji tkanki tłuszczowej. Ze względów praktycznych na energię pochodzącą z protein trzeba patrzeć z dużym dystansem, ponieważ białko nie jest materiałem energetycznym, [...]
Budowanie siły i masy wymaga przede wszystkim odpowiedniego planu treningowego. I tu tkwi największa pułapka. Początkujący świetnie reagują, mogą ciągle zwiększać obciążenia, progresja wydaje się nie mieć końca. Niemniej później nie będziesz mieć punktu odniesienia, nie będziesz wiedział, dlaczego coś było skuteczne i nagle przestało działać. [...]
[...] oporowy). Obecnie sugeruje się, iż sens może mieć nawet podawanie węglowodanów przy pracy wysokiej intensywności, trwającej 45-60 minut. Jeśli jednak zależy Ci na redukcji tkanki tłuszczowej, ograniczyłbym podaż węglowodanów zarówno przed w trakcie, jak i po treningu aerobowym, interwałowym lub mieszanym (aerobowo-interwałowym). Z [...]
[...] Po trzecie: mężczyźni byli dobrze odżywieni (dostarczali ~3200 kcal dziennie) i stosowali dietę wysokobiałkową (razem 2,3 g protein na kg masy ciała). W czasie prowadzenia redukcji tkanki tłuszczowej zapotrzebowanie na białko może drastycznie wzrastać. Jednak tu nie mieliśmy do czynienia z taką sytuacją, dlatego mogli się oni zadowolić mniejszą [...]
[...] biegaczy. Niewłaściwe ustawianie stopy, jej przetaczanie, może owocować kontuzjami zarówno dotyczącymi okolic stawu skokowego, kolanowego, czy nawet biodrowego. Kluczowe dla redukcji jest ćwiczenie przy zachowaniu odpowiedniej odległości od posiłków, utrzymanie ujemnego bilansu energetycznego oraz regularny, odpowiednio intensywny i trwający co [...]
Wydawałoby się, iż temat redukcji tłuszczu i treningu aerobowego został już tylekroć opisany, iż zagadnienie nie sprawia żadnego problemu. Niestety, rzeczywistość przedstawia się trochę inaczej. Im masz większą wiedzę, tym pewne kwestie stają się dla Ciebie prostsze, nie wymagają wyjaśnień, są zrozumiałe z samego założenia. To może być wielką [...]
[...] taka sesja idzie z reguły na marne, nawet pod względem adaptacji do zużywania tłuszczów. Pod względem maksymalizowania osiągów sportowych jest to zalecane, pod względem redukcji tłuszczu już nie. Referencje, badania, literatura: D J Mersy Health benefits of aerobic exercise https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2062750/ Harsh Patel Aerobic vs [...]
[...] element regeneracji skraca czas odpoczynku pomiędzy sesjami treningowymi, co skutecznie podnosi efektywność samego wysiłku. Białko jest również idealnym dodatkiem podczas redukcji, gdyż pozwala nam na pokrycie dobowego zapotrzebowania, nie dostarczając przy tym zbędnych kalorii. Ile białka potrzebujemy? Odnośnie ilości spożytych białek można [...]
Nie ulega wątpliwości, że osoby odchudzające się powinny zwiększyć podaż białka w diecie. Oznacza to, że proteiny zaczynają być jednym z priorytetów naszej diety, a zwłaszcza ich odpowiednia podaż. Staramy się więc w tym okresie wybierać produkty żywnościowe, które będą zasobne w białka zwierzęce. Tego typu działania będą sprzyjać dostarczeniu do [...]
[...] bez powodu opisany jest na końcu listy, gdyż właśnie po spełnieniu warunków z powyższych punktów powinniśmy zabrać się za planowanie użycia odpowiednich środków. W okresie redukcji tkanki tłuszczowej, gdy poziom tłuszczu jest już dość niski, niezbędne może okazać się wykorzystanie takich produktów jak BCAA, kreatyna, termogenik. Aminokwasy, jak [...]